sobota, 5 lutego 2011
Ciasto amerykańskie z jabłkami i morelami
Szybkie i nie drogie ciasto,które jest doskonałe na weekendowe spotkania przy kawie lub herbacie.
Najlepiej smakuje podawane jeszcze ciepłe.
Przepis z książki Mary Berry.
250 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
225 g. cukru
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
2 duże jajka
150 g. roztopionego masła
2 duże jabłka pokrojone w nieduże kawałki
100 g. suszonych moreli posiekanych
25 g. płatków migdałowych
W dużej misce wymieszać mąkę,cukier,jajka,masło,proszek do pieczenia,olejek migdałowy.Utrzeć dobrze wszystkie składniki na końcu dodać jabłka i morele.Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy 20 cm. posypać płatkami migdałowymi.Pieczemy w 160 stopniach przez około 90 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubie takie ciasta! a morele suszone to bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńsuszone morele mogę tonami pochłaniac!
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńCiasta owocowe mają to do siebie, że ciepłe smakują najlepiej :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek płatków migdałowych, idealnie uzupełnia morele!
bardzo lubie takie ciacha do herbatki:)
OdpowiedzUsuńmmm z morelami? to ja się piszę!
OdpowiedzUsuńja mam przepis na ciasto amerykanskie z czekolada i jabłkami, ale jak to ameryka to tyle pewnie wersji ciast co stanow albo i wiecej :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)
Tak jest dużo wersji tego ciasta.Mam przepis na blogu ~~Ciasto Wiewiórka~~,które też jest typu amerykańskiego i jest z orzechami i jabłkami:))
OdpowiedzUsuń