czwartek, 27 września 2012

Szybkie ciasto ze śliwkami






5 jajek
220 g. cukru
125 g. bardzo miękkiego masła
250 g. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
500 g. śliwek

W misce ubijamy jajka z cukrem.Gdy podwoją swoją objętość,
dodajemy masło,dalej intensywnie ubijając.
Do dobrze ubitej masy dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i wanilię.
Delikatnie wszystko mieszamy,aż składniki połączą się.
Ciasto przelewamy do tortownicy 24cm.
Śliwki oczyszczamy z pestek i układamy na cieście skórką do spodu.
Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy około 50 minut.

2 komentarze:

  1. Najlepsze ciasta to właśnie takie :) Kojarzą mi się z dzieciństwem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...