czwartek, 20 września 2012

Ciasto ryżowe z owocami

Lekkie ciasto bez pieczenia.
Nieco zdrowsza wersja serników na zimno.
Zamiast ciężkiej kremówki dodajemy ryż gotowany na mleku.


250 g. herbatników w czekoladzie
100 g. rozpuszczonego masła

Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem.
Powstałą masą wykładamy dno tortownicy 24cm.
Chłodzimy w lodówce około 30 minut.


500 ml. mleka
skórka otarta z cytryny
200 g. ryżu
1 łyżka olejku waniliowego
200 g. białego sera (mielonego)
około 70 g. cukru
3-4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w 100ml. wrzątku)
500 g. owoców
1 galaretka



Mleko zagotować dodać cukier,wanilię,skórkę z cytryny i ryż.
Gotować na niedużym ogniu około 30 minut,aż ryż będzie miękki.
Dodać rozpuszczoną żelatynę i ser biały.
Dokładnie wymieszać.
Masę wylewamy na spód z herbatników i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje,wykładamy na wierzch umyte i osuszone owoce.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. wrzątku.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na rozłożone owoce.
Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godziny.

5 komentarzy:

  1. nigdy nie robiłam ciasta z ryżu. apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysl - lubimy takie wersje light, ktore traca na kaloriach, a nie na smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...