sobota, 19 listopada 2011

Sernik Migdałowy

Mocno migdałowy ,nie bardzo zbity,na spodzie z krakersów i kwaśną śmietaną na wierzchu.


200 g. rozgniecionych krakersów
75 g. roztopionego masła

Rozkruszone krakersy mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Wylepiamy masą dużą prostokątną blaszkę.
Wkładamy do lodówki,żeby spód się zespolił.

1 kg. sera białego mielonego
150 g. cukru
100 g. mielonych migdałów
4 jajka
1 łyżeczka olejku migdałowego
100 ml. śmietany kremówki


Ser biały ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym.
Dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując.
Do masy dodajemy mielone migdały i śmietanę.Ubijamy do czasu aż masa zacznie gęstnieć.
Przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

200 ml. śmietany kwaśnej
3 łyżki cukru

Mieszamy śmietanę z cukrem i wylewamy na zapieczony sernik 
delikatnie rozprowadzając po całym wierzchu.
Blachę umieszczamy ponownie w piekarniku i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny.
 

5 komentarzy:

  1. Musi smakować cudownie, te migdały! Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł z tymi migdałami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik jest pyszny a mnie miło poinformować że wyróżniłam Twój blog:
    http://doowa.blogspot.com/2011/11/wyroznienie.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję pięknie za wyróżnienie Dorotko ;)Miło jest wiedzieć że komuś się podoba to co robię.Jeszcze raz dziękuję i życzę dużo radości z prowadzenia bloga.Gorąco Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...