niedziela, 13 listopada 2011

Ciasto cytrusowe z rodzynkami

Słodkie,maślane z cytrusowym posmakiem.


225 g. miękkiego masła
250 g. cukru
5 jajek
270 g. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta i sok z 2 dużych mandarynek
250 g. rodzynek
cukier Demerara


Rodzynki zalewamy sokiem z mandarynek i mieszamy ze skórkami otartymi z owoców.
W misce ubijamy masło z cukrem.Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając.
Gdy masa będzie puszysta dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mleko.
Gdy wszystko się mam połączy dodajemy namoczone rodzynki i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na odpowiednio wysmarowaną,prostokątną blachę.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut,po czym ciasto posypujemy cukrem Demerara i ponownie wkładamy do pieca na kolejne 10-15 minut.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...