sobota, 26 listopada 2011

Biszkopt z kokosową masą z Mascarpone i Mango






6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę.
Delikatnie mieszając dodajemy cukier,żółtka i wanilię.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto przelewamy do małej prostokątnej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.


500 g. sera mascarpone
1 łyżeczka olejku waniliowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych
100 g. kandyzowanego mango(drobno posiekane)

Ser ubijamy z cukrem,wanilią i wiórkami kokosowymi.
Gdy masa stanie się aksamitna dodajemy mango i delikatnie mieszamy.
Przygotowana masę wykładamy na jeden blat ,rozsmarowując po całości.
Przykrywamy drugim blatem i posypujemy kakao.Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

2 komentarze:

  1. o jakie to dobre! lekkie ciasto przełożone pysznym kremem... uwielbiam takie egzotyczne akcenty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lekko i egzotycznie.
    świetna propozycja na niedzielne popołudnie ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...