środa, 26 stycznia 2011

Ciasto cytrynowe


Muszę nieskromnie przyznać że jest to najlepsze cytrynowe ciasto jakie do tej pory upiekłam :))
Czytając przepis nie nastawiałam się na coś tak bardzo ...zaskakującego.
Samo ciasto nie jest niespodzianką,ale gdy dołożymy do niego chrupiący,ekstremalnie kwaskowy wierzch...kubki smakowe wariują!;))  


225 g. miękkiego masła
225 g. cukru
275 g. mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
otarta skórka z 2 cytryn

Masło ucieramy z cukrem aż uzyskamy białą masę.Dodajemy po jednym jajku ,dobrze mieszając za każdym razem.Przesiewamy mąkę z proszkiem i dodajemy do masy.Dolewamy mleko i skórkę cytrynową.Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą,wylewamy masę na blaszkę 23x30cm.Pieczemy w 160 stopniach przez około 35 minut.

175 g. cukru kryształu
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Cukier mieszamy z sokiem cytrynowym.Mieszanką polewamy CIEPŁE ciasto.Ciasto musi być ciepłe żeby sok cytrynowy przedostał się do środka ciasta,a cukier pozostał na wierzchu tworząc chrupiący wierzch.

25 komentarzy:

  1. Znam to ciasto, jest pyszne:) Mama robiła je, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką:)Teraz piekę je dla swoich dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  2. mocno cytrynowe... takie mi pasuje:) apetyczne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cytrynowe wypieki niezmiennie należą do moich ulubionych, więc tym bardziej jestem zachwycona tym Twoim ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię cytrynowe ciasta. Ciekawa jest ta skorupka na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, na pewno wkrótce spróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja siostrczyka uwielbia "cytrynka". Twoje wydaje się naprawdę smaczne i wilgotne w środku.. Ja średnio lubię, ale czasem piekę, żeby sprawić jej przyjemność. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekę bardzo podobne ciasto, jest rewelacyjne! No i narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne.Jest tak smaczne że już go nie ma,a z pieca wyjęłam go w południe :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy go nie piekłam - ale po Twojej rekomendacji i wszystkich osób chyba nie sposób mu się opierać dłużej :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. cytrusy...istnie wakacyjne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wyglada! Takie cytrynowe ciacha są pyyyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. szczególnie zaintrygował mnie ekstremalny wierzch... chętnie spróbowałabym do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam to ciasto. Jest wyśmienite - tak jak pisałaś: kubki smakowa wariują. Nawet pisząc ten komentarz mam ślinotok. :) Następnym razem (bo na pewno będzie następny raz) dam do polewy sok z trzech cytryn - będzie jeszcze bardziej kwaśne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje wlasnie w piekarniku, wklad pracy prawie zaden, podstawowe skladniki zawsze w domu, wiec ciasto nadaje sie idealnie gdy wpadaja niezapowiedziani goscie :)
    Mam nadzieje ze bedzie pycha bo na takie wyglada :D
    Pozdrawiam i dziekuje za przepis, kolejny do mojego zbioru cukiernika amatora :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto pychotka.pierwszy raz robiłam i jest jakby luksusowe.przepis idealny i prosty.

    OdpowiedzUsuń
  16. Twoje ciasto wygląda na dużo wyższe niż moje.Wydaje mi się ze opadło,ktoś wie dlaczego tak się stało?

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha! Pomysł z cukrową skórką the best!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakiej wysokości jest Twoje ciasto? Bo mi wyszło jakieś niskie, ale nie ma zakalca.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto nie jest wysokie.Jesli chcesz wysokie to musisz podwoic skladniki,albo zrobic w mniejszej blaszce.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo. Ciasto jest przepyszne! :)

      Usuń
  20. Ciasto wyszło super! Zrobiłam w okrągłej blaszce (tortownicy) i mam to w formie babki :) rodzinka czeka na konsumpcje

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy mozna wsyztsko wymieszac w mikserze?

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy można wszystko wymieszać w mikserze?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...