niedziela, 20 maja 2012

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową

 
Spód z kruchego ciasta i waniliowa pianka,przypominająca pewien produkt marki Wedel...
Do ciasta doskonale pasują kwaśne owoce,które przełamują słodycz pianki.Przepis z bloga Moje Wypieki.



420 g. mąki
250 g. masła
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżki zimnej wody

 Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia,cukier,żółtka i masło.
Dodać wodę.
Szybko wymieszać składniki  i zagnieść gładkie ciasto.
1/4 ciasta zamrozić.Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach,pokrywając dno formy 20x30.
Piec w 190 stopniach przez około 15-20 minut.


5 białek
170 g. cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego lub torebeczka cukru waniliowego
2 budynie waniliowe 
1/2 szkl. oleju
500 g. mrożonych kwaśnych owoców(wiśnie,porzeczki jeżyny,maliny)


Białka ubijamy na sztywno,dodajemy wanilie i cukier.
Cały czas ubijając dodajemy budynie.
Na końcu wlewamy olej.Wymieszaną dokładnie pianę wylewamy na podpieczony,ostygnięty spód.
Owoce rozkładamy równomiernie na powierzchni pianki.
Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 40-45 minut.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...