sobota, 18 lutego 2012

Szarlotka

                   

Ciasto zrobione jest bez jajek z dodatkiem serka homo.

200 g.masło
300 g. serka homo waniliowego
500 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1,5 kg. jabłek
cynamon


W dużej misce wymieszać suche składniki.
Dodać pokrojone w kawałki masło i rękami wgnieść w mąkę.
Do powstałej kruszonki dodać serek homogenizowany i zagnieść gładkie ciasto.
1/4 ciasta odkładamy,a resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę 30x20.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Starte jabłka umieszczamy na sicie,by pozbyć się nadmiaru soku.
Jabłka układamy równomiernie na przygotowanej wcześniej blaszce z ciastem.
Pozostałą cześć ciasta możemy "poskubać"  na wierzch ciasta 
lub rozwałkować i pociąć w pasy,które układamy na jabłkach.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...