sobota, 26 listopada 2011

Biszkopt z kokosową masą z Mascarpone i Mango






6 jajek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę.
Delikatnie mieszając dodajemy cukier,żółtka i wanilię.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto przelewamy do małej prostokątnej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.


500 g. sera mascarpone
1 łyżeczka olejku waniliowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych
100 g. kandyzowanego mango(drobno posiekane)

Ser ubijamy z cukrem,wanilią i wiórkami kokosowymi.
Gdy masa stanie się aksamitna dodajemy mango i delikatnie mieszamy.
Przygotowana masę wykładamy na jeden blat ,rozsmarowując po całości.
Przykrywamy drugim blatem i posypujemy kakao.Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.

sobota, 19 listopada 2011

Sernik Migdałowy

Mocno migdałowy ,nie bardzo zbity,na spodzie z krakersów i kwaśną śmietaną na wierzchu.


200 g. rozgniecionych krakersów
75 g. roztopionego masła

Rozkruszone krakersy mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Wylepiamy masą dużą prostokątną blaszkę.
Wkładamy do lodówki,żeby spód się zespolił.

1 kg. sera białego mielonego
150 g. cukru
100 g. mielonych migdałów
4 jajka
1 łyżeczka olejku migdałowego
100 ml. śmietany kremówki


Ser biały ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym.
Dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując.
Do masy dodajemy mielone migdały i śmietanę.Ubijamy do czasu aż masa zacznie gęstnieć.
Przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

200 ml. śmietany kwaśnej
3 łyżki cukru

Mieszamy śmietanę z cukrem i wylewamy na zapieczony sernik 
delikatnie rozprowadzając po całym wierzchu.
Blachę umieszczamy ponownie w piekarniku i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny.
 

niedziela, 13 listopada 2011

Ciasto cytrusowe z rodzynkami

Słodkie,maślane z cytrusowym posmakiem.


225 g. miękkiego masła
250 g. cukru
5 jajek
270 g. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta i sok z 2 dużych mandarynek
250 g. rodzynek
cukier Demerara


Rodzynki zalewamy sokiem z mandarynek i mieszamy ze skórkami otartymi z owoców.
W misce ubijamy masło z cukrem.Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając.
Gdy masa będzie puszysta dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mleko.
Gdy wszystko się mam połączy dodajemy namoczone rodzynki i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na odpowiednio wysmarowaną,prostokątną blachę.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut,po czym ciasto posypujemy cukrem Demerara i ponownie wkładamy do pieca na kolejne 10-15 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...