niedziela, 10 kwietnia 2011

Tęczowy tort zwijany

Mój syn we wtorek będzie obchodził 5 urodziny.Imprezka była wczoraj,więc i tort wędruje na blog.
Niecodzienny biszkopt z kisielami zamiast mąki i masa z dodatkiem mango.Nie słodki i rzucający się w oko.
W dekoracji może się za bardzo nie popisałam,niestety ktoś zapomniał wyposażyć mnie w  zdolności plastyczne ;))

składniki na jeden biszkopt
3 jajka (oddzielnie białka od żółtek)
3 kisiele (do każdego biszkoptu dodajemy inny kolor)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy cukier i żółtka.Proszek kisielowy mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.Delikatnie mieszając łączymy wszystkie składniki,do czasu aż masa nabierze koloru z kisieli.Ciasto wylewamy na podłużną formę .pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.Tym sposobem pieczemy trzy lub więcej biszkoptów,w zależności jak duży ma być tort.Z trzech biszkoptów wyszedł tort o średnicy około 24-25 cm.

1200ml śmietany kremówki
duża puszka mango w syropie
jeżeli używacie śmietany która zawiera nie więcej jak 36% tłuszczu dodajcie 3 torebeczki śmietan-fix.

Śmietanę ubijamy z usztywniaczem na sztywno.Owoce z puszki odsączamy (sok zostawiamy do ponczowania blatów) miksujemy blenderem na purre.Zmiksowane owoce dodajemy do ubitej śmietany delikatnie łącząc wszystko.

Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z mango.Każdy blat przekrawamy na pół.Przekrojone blaty układamy jeden za drugim(kolor za kolorem).U mnie blaty miały około 120cm.gdy je ułożyłam jeden za drugim.Pierwszy blat smarujemy masą i zwijamy jak roladę.Stawiamy na paterze,po czym smarujemy następny blat i dokładamy do zrolowanego.Tak postępujemy z każdym blatem.Gdy skończycie powstanie STOJĄCA ROLADA którą trzeba zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.Po tym czasie rozwijamy tort przekładamy na paterę i dekorujemy.Dzięki wcześniejszemu zafoliowaniu tort będzie utrzymywał kształt.
Do dekoracji użyłam
600ml.śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki olejku cytrynowego
barwniki spożywcze

16 komentarzy:

  1. Cudowne kolory. Najlepsze życzenia dla Synka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszego dla synka. Cudne kolory. Mi sie troche kojarzy z jamajką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny tort! Wspaniałe, tęczowe kolorki:)
    Wszystkiego najlepszego dla Synka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękujemy pięknie za wszystkie życzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale kolory wyglądają fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczny! Bardzo wiosenny, a nawet letni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny tort..
    Wszystkiego najlepszego dla Synka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale śliczna feeria kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda odrażająco, najlepszego dla syna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lev:nieważne czy Ci się podoba czy nie,najważniejsze że solenizant był bardzo zadowolony i gościom tort smakował!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedyny przepis,który wygląda okropnie!!!Inne fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...