wtorek, 8 marca 2011

Szarlotka z budyniem

Od tej szarlotki wszystko się zaczęło.Jest to pierwsze ciasto jakie samodzielnie upiekłam ...xx lat temu.Po tych wszystkich latach jeszcze się nam nie znudziło,bo jest po prostu przepyszne!Przepis wycięty z "Moje Gotowanie"nadal jest wciśnięty w kartki z przepisami.

3 szkl. mąki
200 g. masła
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg. jabłek
2 budynie waniliowe z cukrem
500 ml.mleka
cynamon

Suche składniki wymieszać razem w misce.Dodać masło i wymieszać dobrze palcami.Dodać jajko i żółtka,śmietanę.Zagnieść ciasto.1/4 ciasta włożyć do zamrażarki,resztą wyłożyć dno 24cm. tortownicy.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto.Budynie ugotować w 1/2l.mleka-wystudzić.Ostygnięty budyń rozprowadzić na jabłkach.Wyjąć ciasto z zamrażarki(musi być zamarznięte)i zetrzeć na dużych oczkach tarki,pokrywając wiórkami ciasta budyń.Piec w 200 stopniach przez 45 minut.Gotowe posypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciasto....piekne zdjęcie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetycznie! takie ciacha to ja też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje pierwsze ciasto też było szarlotką - co prawda nieco inną, ale też szarlotką.
    Ta wygląda bardzo apetycznie, a że lubię wszystkie modyfikacje - może i ją wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda niezmiernie apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od jakiegoś czasu chodzi za mną, właśnie ta z budyniem....

    OdpowiedzUsuń
  6. To jedna z najpyszniejszych szarlotek:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...