niedziela, 20 marca 2011

Cytrynowy sernik

Delikatny i aksamitny cytrynowy sernik na czekoladowo-orzechowym spodzie.
Najlepszy cytrynowy sernik jaki kiedykolwiek upiekłam.Gorąco polecam:))

250 g.ciastek czekoladowych typ digestive
100 g. rozpuszczonego masła
50 g. mielonych orzechów

Ciastka pokruszyć w woreczku za pomocą wałka.Przesypać do miseczki,dodać masło i orzechy.Dokładnie wymieszać.Masą wylepić dno tortownicy 24cm. i schładzamy w  lodówce.

600 g.sera białego śmietankowego
250 g. sera mascarpone
2 jajka
2 żółtka
4 łyżki mąki
180 g. cukru
skórka starta z 3 cytryn 
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.Nie ubijać długo tylko do połączenia składników.Wylać na schłodzony spód.Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.

300 ml. śmietany 18%
3 łyżki cukru

Śmietanę mieszamy z cukrem i wylewamy na gorący sernik.Wkładamy ponownie do pieca na 15 minut.
Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piecu z uchylonymi drzwiczkami.

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta truskawka mnie rozprasza... Już nie mogę się doczekać sezonu na truskawki, pewnie to z tego powodu. Sernik wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki pod każdą postacią.
    Wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha .. a te truskawki... mniam..

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny i pyszny serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dodatek orzechów bez wątpienia dodaje ciekawego, pysznego smaczku całości. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik BYŁ taki pyszny że już nie ma ani okruszka!
    Dziękuje za miłe komentarze:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...