środa, 20 stycznia 2010
Tarta orzechowa
Składniki
dla 4-6 osób
ciasto; 2szkl.mąki,
2 łyżki cukru,
szczypta soli ,1,5 łyżki octu jabłkowego,
1/2 kostki masła,
krem: 300g.posiekanych orzechów,
czubata łyżka masła,
cukier waniliowy,
1/2 szkl.cukru,
jajko+2 żółtka,
1/2 szkl.płynnego miodu,
ciasto: Mąkę,cukier,sól posiekać z masłem.Dodać ocet i 6 łyżek zimnej wody,zagnieść ciasto.Zawinąć w folie i włożyć na 2 godz. do lodówki.Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1/2 cm. Wyłożyć ciastem foremkę do tarty 28cm.
krem: Masło stopić.zmiksować jajko i żółtka z cukrami. Dodać najpierw miód i płynne masło,potem orzechy,wymieszać. orzechowy krem rozsmarować na cieście. Piec 50--55 min. w 160 stopniach.Posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz