środa, 20 stycznia 2010
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie
Składniki
dla >6 osób
spód:,
mąka 2 szkl.,
cukier 1szkl.,
masło 1,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
1jajko + 1żółtko,
śmietana 1 łyżka,
posiekane orzechy 100g.,
MASA SEROWA:,
ser biały 1 kg.,
tabliczka czekolady 1,
budyń czekoladowy 1,
cukier 1 szkl.,
śmietana słodka 100ml.,
żółtka 4,
białka 5,
polewa na wierzch sernika,
Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć nim tortownice 28 cm.
Białka ubić na sztywną piane.Ser biały wymieszać z cukrem i żółtkami.Śmietanę podgrzać ,dodać do niej połamaną czekoladę (czekolada ma się rozpuścić).Rozpuszczoną czekoladę dodać do masy serowej i wymieszać ,dodać budyń i całość dokładnie wymieszać.Masę serową połączyć z ubitymi białkami .ser wylać na ciasto i piec w 180 stopniach przez 90 min.Jeśli wierzch sernika zacznie się za bardzo przypiekać przykryjcie go papierem do pieczenia .
Ostudzony sernik polać polewą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz