środa, 20 stycznia 2010
Maślane ciasto cytrynowe
Składniki
dla 4-6 osób
masła, miękkiego, 250g
cukru pudru, 200g
jajka, 4
ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka
1/2 łyżeczki soli,
mielonych migdałów, 50g
mąki pszennej, 280g
sok z 1 cytryny,
skórka starta z 2 cytryn,
Masło utrzeć z cukrem na gładka masę.Dodawać po jednym jajku i extrakt waniliowy.
Dodać sok cytrynowy i skórkę z obu cytryn.Wymieszać w misce proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i delikatnie wmieszać do masy razem z mąką.(do ciasta można dodać garść owoców jagodowych.)Przelać do formy (Keksówka o długości 25 cm), wstawić do piekarnika i piec ok.45 minut w 200stopniach - patyczek wbity w upieczone ciasto po wyjęciu jest suchy. Upieczone ciasto ma rumiany wierzch.
Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz