wtorek, 19 stycznia 2010

Crumpets-angielskie drożdżowe racuchy




Składniki
dla 4-6 osób

mleko, 375 ml
Mąka pszenna, 375 g
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
sól, 1/2 łyeczki
soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy


Mleko podgrzać, zestawić z ognia i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę i sól przesiać do miski i zrobić w środku wgłębienie,dodać cukier. Wlać odrobinę mleka z drożdżami i ubijać trzepaczką, dolewając pozostałą część mleka, aż ciasto będzie całkowicie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Sodę rozpuścić w 200 ml wody, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją sklarowanym masłem lub olejem. Natłuścić też środki metalowych obręczy lub foremek do wycinania ciastek. W foremki na patelni wlewać ciasto na około 1 cm wysokości i smażyć powoli 7-8 minut, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Wówczas przewrócić placki i smażyć drugą stronę przez 1-2 minuty. Przed podaniem można opiec crumpets w tosterze lub na grillu. Podawać z miodem , konfiturą ,dżemem lub wcinać po prostu z masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...