środa, 20 stycznia 2010

Hot cross buns






Składniki
dla >6 osób

4 łyżeczki (14 g) suchych drożdży, 1/4 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka, 4 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
60 g miękkiego masła, 1 jajko, roztrzepane
1/2 szklanki ciepłej wody, 3/4 szklanki koryntek
1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1na glazurę: łyżka dżemu morelowego
Na pastę z mąki:, 1/2 szklanki mąki
1 łyżka cukru pudru, 1/3 szklanki (80 ml) wody



W naczyniu wymieszać drożdże, cukier i mleko, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do osobnego naczynia przesiać makę, cynamon,przyprawe piernikowa, dodać miękkie masło. Wlać miksturę z drożdżami, dodać jajko, wodę, owoce, wymieszać dokładnie, przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objetości.

Po tym czasie, wyjąć wyrośnięte ciasto z naczynia na powierzchnię wysypaną maką, zagnieść (około 5 minut), aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Podzielić na 16 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i układać blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 5mm (po upieczeniu bułeczki powinny się zetknąć). Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.

Zrobić pastę z mąki: wymieszać mąkę, cukier i wodę. Pastę włożyć do szprycy z gładką okrągła końcówką (lub do woreczka z obciętym końcem) i robiąc poziome i pionowe kreski na bułkach (po całości, nie na każdej z osobna), wyciskać.

Piec około 10 minut w temperaturze 190ºC, po tym czasie zmniejszyć do 170ºC i piec kolejne 15 minut.

Dżem morelowy podgrzać w małym rondelku i gorącym posmarować bułeczki po wierzchu.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...