czwartek, 28 stycznia 2010
Carmel shortcakes
Składniki
cukier puder 100g
Mąka pszenna 200g
mąka kukurydziana 100g
Miękkie masło 200g
ziarenka z laski wanilii
lub
olejek waniliowy 2 łyżeczki
puszka gotowej masy karmelowej tz."krówka",
duża tabliczka czekolady 200g
masło 50g
Wymieszać cukier puder, mąkę, mąkę kukurydzianą.Laskę wanilii przeciąć i małym nożykiem wyjąć ziarenka. Do suchych składników dodać masło, ziarenka wanilii i wymieszać mikserem.Miksować do momentu aż z ciasta będzie robić się kula. Ciasto przełożyć do podłużnej blaszki. Palcami docisnąć do dna blaszki.
Przed wsadzeniem do piekarnika nakłuć ciasto widelcem.Piec przez ok 30 min. aż ciasto nabierze złocistego koloru. Ma być dość jasne, ale nie białe.
Masę karmelową(całą puszkę) wsadzamy do garnka z gorącą wodą i czekamy aż masa zrobi się w miarę płynna.Na wystudzone ciasto wylewamy masę i wsadzamy do lodówki żeby troszeczkę zastygła.Masło (50g) topimy i dodajemy połamaną czekoladę (nie gotować)mieszamy do czasu aż czekolada się stopi i połączy z masłem.Stopioną czekoladą polewamy ciasto i chłodzimy w lodówce.Kroimy na nie duże kwadraty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm ;) Jak pysznie wyglądają. Musiały być bardzo słodkie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Z przyjemnością bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuń