sobota, 23 stycznia 2010
Placuszki z musem jabłkowym
Składniki
dla 4-6 osób
170g mąki (ok. 1 szklanka),
30g masła ,
100g cukru,
5 jajek,
320 ml mleka (ok. 1.5 szklanki),
5jabłek,
rodzynki,
skórka starta z cytryny,
Mleko dokładnie wymieszać z żółtkami, dodać cukier i masło, naczynie wstawić do garnka wrzącą wodą i mieszać do momentu, aż masa stanie się gęsta, dodać mąkę, ostudzić. Z mocno schłodzonych białek ubić sztywną pianę(odłożyć 4 łyżki piany do musu,), delikatnie połączyć pianę z całkowicie schłodzoną masą jajeczną i starannie wymieszać.Odstawić na pół godziny.Na suchej patelni kłaść łyżką małe racuszki, smażyć na rumiano z obu stron,
Jabłka obrać , pokroić w małe kawałki i uprażyć .Jeśli się jabłka nie rozgotowały zmiksować na gładką masę.Do gorących jabłek dodać rodzynki i cynamon,zostawić od wystygnięcia.Ostudzoną masę jabłkową mieszamy z odłożonymi(4 łyżki) ubitymi białkami i delikatnie mieszamy.Mus jabłkowy nakładamy na placuszki i podajemy udekorowane owocami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz