czwartek, 3 marca 2011
Tłustoczwartkowe smażenie
FAWORKI NA PIWIE
2,5 szkl. maki
5 żółtek
250ml. jasnego piwa
1 łyżka masła
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania faworków
Mąkę przesiać na stolnice, dodać żółtka, piwo, sól i masło. Wyrabiać ciasto aż się przestanie kleić.Po zagnieceniu ciasto włożyć na ok. 1 h do lodówki. Potem wyjąć, przegnieść, podzielić na kawałki i wałkować cienkie placki. Wykrawać z nich prostokąty, na środku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez dziurkę. Smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor, wyjąć i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
OPONKI SEROWE
z przepisu
0.5 kg twarogu
0.5 kg mąki
1 szklanka cukru
0.5 kostki masła
1 łyżeczka sody
4 jaja
1 kieliszek rumu lub spirytusu
1 cukier wanilinowy
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki zmieszać na stolnicy i zagnieść z nich ciasto. Potem rozwałkować,wyciąć kółeczka przy po pomocy szklanki.W środku tych kółek przy pomocy małego kieliszka wyciąć jeszcze mniejsze kółka. Na gorący olej wrzucać oponki i smażyć na zloty kolor.
PĄCZKI
Przepis znajdziecie na moim blogu
Życzę Wszystkim miłego Tłustego Czwartku!!!:D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniałe wypieki u Ciebie!:)
OdpowiedzUsuńJa oponki smażyłam w zeszłym tygodniu, dzisiaj faworki, a jeśli czas pozwoli, to pączki w sobotę ;) słodkiego świętowania! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam..
OdpowiedzUsuń