środa, 30 marca 2011

Rogaliki drożdżowe z Nutellą

Przepis "na coś" znalazła moja Mama w starych notatkach i za żadne skarby nie wiedziałyśmy co z niego będzie.Bez nazwy,pisany skrótowo przez babcię.Dopiero gdy przeglądałam blogi i natrafiłam u dorotus  na "zatapiane rogaliki"skojarzyłam przepisy.Rogaliki dzięki dużej ilości śmietany  nawet następnego dnia są kruchutkie.
 
100 g. drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki 
4 łyżki ciepłego mleka

Drożdże rozpuścić w mleku,dodać mąkę i cukier.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.


1/2 kg.mąki
200 g. rozpuszczonego masła
250 ml. śmietany 18%
szczypta soli
1 cukier waniliowy
nutella

W misce wymieszać mąkę,sól i cukier waniliowy.Dodać śmietanę,masło i podrośnięty rozczyn drożdżowy.Rękami zagnieść ciasto.Będzie lepiące,ale nie dosypujcie mąki.Do dużego garnka wlewamy  zimną wodę.Ciasto obsypujemy mąką i przekładamy na czystą lnianą ściereczkę,po czym delikatnie zawijamy i wkładamy do garnka z wodą.Ciasto spadnie na dno.Gdy będzie wyrośnięte wypłynie na wierzch.Ja czekałam nieco ponad godzinę.Ciasto odwijamy i ponownie wyrabiamy podsypując obficie mąką. Z ciasta formować koła,po czym dzielić je na trójkąty.Na każdy trójkąt nakładamy niewielką ilość nutelli i zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta.Rogaliki układać na blaszce wysmarowanej masłem i odłożyć do wyrośnięcia na 20 minut.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 stopniach przez 20 minut.    

8 komentarzy:

  1. Ja widziałam przepisy na zatapiane rogaliki, ale jeszcze nie próbowałam robić. Twoje wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki wyglądają smakowicie :) Ja ostatnio robiłam z dżemem różanym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. te rogaliki wygladaja tak pysznie, ze musze sie poczestowac:)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę że tak samo zwijamy rogaliki, chetnie się poczęstuję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam zrobić, ale 100 g drożdży mnie zanieopokoiło,.. calą paczkę na pewno trzeba dać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak,na pewno daje się 10 dkg. drożdży :) W nie których przepisach na topione ciasto jest dwa razy więcej.Rogaliki są naprawdę pyszne.Prawdopodobnie gdy dasz mniejszą ilość drożdży musiałabyś czekać pół dnia zanim by ciasto wypłynęło:( Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne rogaliki!
    Idealne do parannej kawki :)

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...