niedziela, 13 marca 2011
Ciasto czekoladowe z pomarańczową nutą
Napiszę tylko...
gdy ciasto piekło się w piekarniku,cały dom wypełnił zapach...pomarańczowych delicji;))
przepis zmodyfikowany
75 g. miękkiego masła
1 szkl. cukru
2 jajka
1,5 szkl. mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
skórka starta z pomarańczy
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
W misce utrzeć masło,cukier i jajka.dodawać na przemian mąkę i mleko.Następnie dodać kakao,proszek do pieczenia,sodę,skórkę i olejek pomarańczowy.Wszystko dokładnie wymieszać na najwyższych obrotach miksera.Przelać do formy.Piekłam w formie na babkę,ale można użyć 20cm. tortownicy.Piec w 180 stopniach przez 45 minut.
1 tabliczka czekolady
50 ml. śmietany kremówki
Śmietanę podgrzewamy delikatnie,po czym dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści.
Ostygnięte ciasto polewamy czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zapowiada się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto czekoladowe. A to wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,. Bardzo smaczne i pachnące jest połączenie czekolady i pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń