niedziela, 2 października 2011
Ciasto z masą kawową i białą czekoladą
Ciasto typowo dla kawoszy.Dzieciom nie bardzo smakowało,ale dorośli nie marudzili podczas jedzenia.Ciasto jest ciężkie z mocno kawową masą i słodką polewą z białej czekolady.
przepis ze zmianami z Good Housekeeping Magazine
175 g. miękkiego masła
200 g. cukru
3 duże jajka
250 g. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml. mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego lub skórka otarta z cytryny
Masło i cukier utrzeć w dużej misce.Dodawać po jednym jajku cały czas miksując.Do utartej masy dodać mąkę,proszek,wanilie i mleko.Dokładnie wymieszać.Okrągłą formę 20cm.wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.Wylać ciasto i piec w 180 stopniach przez 45 minut.Po wystudzeniu przekroić ciasto w poprzek na powołowe.
125 ml. śmietany kremówki
2 łyżki espresso (zimne)
2 łyżki cukru pudru
25 g. tartej białej czekolady
Śmietanę,cukier i kawę ubijamy w misce do czasu aż masa zesztywnieje.Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.Gotową masą przekładamy blaty ciasta.
150 g. miękkiego masła
100 g. białej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstawiamy do ostygnięcia.Masło ucieramy w misce przez 2-3 minuty po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę.Ubijamy do czau aż masa będzie puszysta.Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta.Można posypać całość migdałami lub innymi orzechami i oprószyć tartą czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńidealne dla moich rodziców
OdpowiedzUsuń