środa, 26 października 2011

Czekoladowa Szarlotka

Czekolada,cynamon i jabłka...czy trzeba czegoś więcej?


2,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g. masła
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
100 g. mlecznej czekolady
1 kg. jabłek


Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski,dodajemy cukier.
Śmietanę z połamaną czekoladą podgrzewamy delikatnie w garnuszku,żeby się rozpuściła.
Przestudzoną czekoladę mieszamy z jajkiem i żółtkami.
Do mąki dodajemy kawałki masła i delikatnie wyrabiamy.Następnie wlewamy czekoladę i wyrabiamy ciasto.W razie potrzeby podsypujemy mąką.
1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki,a pozostałą część wykładamy na prostokątną formę.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odsączamy nadmiar soku i wykładamy na ciasto w formie.Posypujemy delikatnie cukrem i cynamonem.
Z zamrażalnika wyciągamy dobrze zamarznięte ciasto i ścieramy na jabłka.Używamy do tego tarki o dużych oczkach.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. czekolada i jabłka do idealne wprost połączenie! z pewnością smakuje świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekoladowe ciasto z jabłkami- dla mnie pycha.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...