Osobiście nie znam osoby,która by nie lubiła tego ciasta.
Najlepsza w ciescie jest masa ...duuuużooo masy!!!
Porcja Karpatki z podwójną ilością kremu to jest to! :))
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. wody
120 g. masła
4 jajka
W garnku zagotowujemy wodę z masłem.Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy mąkę i szybko,energicznie mieszamy.
Garnek z ciastem trzymamy na ogniu przez około 4 minuty,cały czas mieszając,żeby ciasto nie przywarło do dna.
Odstawiamy do ostygnięcia.W wystudzone ciasto wbijamy jajka i dokładnie ucieramy.
Formę 30x20 smarujemy dokładnie tłuszczem.
Nakładamy połowę ciasta i za pomocą łyżki zanurzanej w zimnej wodzie,delikatnie rozprowadzamy masę.
Wkładamy do piekarnika NAGRZANEGO do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
1 litra mleka
1 szkl.cukru
5 jajek
2 cukry waniliowe lub 2 łyżki olejku waniliowego
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 kostka masła
700 ml. mleka zagotować z cukrem i wanilią.Do wysokiego naczynia wlać pozostałe mleko.
Dodać jajka i obie mąki,dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Do gotującego mleka wlewamy zawartość naczynia i szybko mieszamy.
Gdy ugotuje się nam gęsty budyń,dodajemy kawałki masła i dokładne ucieramy mikserem.
Masę wykładamy na jeden upieczony wcześniej blat ciasta,rozprowadzając równomiernie po całości.
Przykrywamy drugim blatem i wkładamy do lodówki aby masa zastygła.
Schłodzoną Karpatkę posypujemy cukrem pudrem.
też nie znam takiej osoby ;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda! Ja kiedyś próbowałam robić sama (nie z paczki) i średnio mi to wychodziło. Ale widząc te zdjęcia, spróbuję zrobić karpatkę sama ;)
OdpowiedzUsuńmmm...
OdpowiedzUsuńlubie karpatki, lubię.
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
masz rację podwójny krem to jest to sama jeszcze nie robiłam ale jest na mojej liście do zrobienia;))
OdpowiedzUsuń