niedziela, 30 października 2011

Karpatka

Osobiście nie znam osoby,która by nie lubiła tego ciasta.
Najlepsza w ciescie jest masa ...duuuużooo masy!!!
Porcja Karpatki z podwójną ilością kremu to jest to! :))


1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. wody
120 g. masła
4 jajka


W garnku zagotowujemy wodę z masłem.Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy mąkę i szybko,energicznie mieszamy.
Garnek z ciastem trzymamy na ogniu przez około 4 minuty,cały czas mieszając,żeby ciasto nie przywarło do dna.
Odstawiamy do ostygnięcia.W wystudzone ciasto wbijamy jajka i dokładnie ucieramy.
Formę 30x20 smarujemy dokładnie tłuszczem.
Nakładamy połowę ciasta i za pomocą łyżki zanurzanej w zimnej wodzie,delikatnie rozprowadzamy masę.
Wkładamy do piekarnika NAGRZANEGO do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.


1 litra mleka
1 szkl.cukru
5 jajek
2 cukry waniliowe lub 2 łyżki olejku waniliowego
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 kostka masła


700 ml. mleka zagotować z cukrem i wanilią.Do wysokiego naczynia wlać pozostałe mleko.
Dodać jajka i obie mąki,dokładnie wymieszać żeby nie było grudek.
Do gotującego mleka wlewamy zawartość naczynia i szybko mieszamy.
Gdy ugotuje się nam gęsty budyń,dodajemy kawałki masła i dokładne ucieramy mikserem.
Masę wykładamy na jeden upieczony wcześniej blat ciasta,rozprowadzając równomiernie po całości.
Przykrywamy drugim blatem i wkładamy do lodówki aby masa zastygła.
Schłodzoną Karpatkę posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda! Ja kiedyś próbowałam robić sama (nie z paczki) i średnio mi to wychodziło. Ale widząc te zdjęcia, spróbuję zrobić karpatkę sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...
    lubie karpatki, lubię.


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. masz rację podwójny krem to jest to sama jeszcze nie robiłam ale jest na mojej liście do zrobienia;))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...