250 g. ciastek czekoladowych
175 g. roztopionego masła
Ciastka umieszczamy w woreczku i kruszymy.
Możemy również ciastka zmielić w blenderze.
Pokruszone ciastka mieszamy z płynnym masłem i
dokładnie mieszamy.
Formę do tarty lub małą tortownice wykładamy
folią spożywczą.
Przygotowaną masą z ciastek wylepiamy dno i boki formy.
Wkładamy do lodówki na około 20 minut.
180 g. białych pianek marshmallows
180 ml. mleka
1/2 łyżeczki olejku miętowego
zielony kolor spożywczy
700 ml.śmietany kremówki 36%
W dużym garnku podgrzewamy mleko z piankami.
Mieszamy cały czas,aż pianki rozpuszczą się całkowicie.
Dodajemy olejek migdałowy i odstawiamy do
całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i połowę dodajemy do
wystudzonej masy piankowej.
Delikatnie mieszając dodajemy barwnik spożywczy.
Ilość barwnika odmierzamy w zależności jak mocny
kolor chcemy uzyskać.
Zieloną masę wykładamy na spód z ciastek.
Przykrywamy resztą ubitej śmietany.
Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
fajny ten świerszcz, bez pieczenia, wiec na ostatnie upały idealny
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMiętowo-czekoladowe brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń