sobota, 21 lipca 2012

Melba

Bardzo smaczny sernik na zimno,który nie zawiera nawet grama sera białego.
Robiłam go też w wersji bardziej "wypasionej",do której dodałam ser Mascarpone i kremówkę.


100 g. roztopionego masła
250 g. herbatników

Herbatniki kruszymy bardzo drobno i mieszamy z rozpuszczonym masłem.
Tortownice 24cm. wykładamy folią spożywczą lub aluminiową.
Masą z ciastek wylepiamy dno blaszki i chłodzimy w lodówce.

2 litry mleka
1 litr śmietany kwaśnej 18%
8 jajek
1,5 kostki miękkiego masła
1,5 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki olejku waniliowego
owoce różnego rodzaju około 1/2 kg.

W garnku mieszamy mleko,śmietanę i jajka.
Stawiamy na ogniu i gotujemy do czasu aż powstaną grudki sera.
Przecedzamy "ser"przez sito i czekamy aż przestygnie.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i wanilią.
Dodajemy ostygnięty ser i mieszamy aż składniki się połączą.
Można masę potraktować malakserem będzie wtedy gładsza i bez grudek.



W wersji "wypasionej" zmniejszam ilość składników o połowę.
Dodaje 350g. Mascarpone i 300 ml. kremówki,
które dodaje na końcu i wszystko dokładnie ubijam.
Połowę przygotowanej masy wykładamy na schłodzony spód,
Wysypujemy połowę owoców i przykrywamy pozostałą masą.
Na wierzchu ciasta układamy pozostałe owoce.
Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny.

9 komentarzy:

  1. pięknie wygląda!!! kiedys tez robiłam rzeczywiście smaczny deser

    OdpowiedzUsuń
  2. wiesz, że nigdy nie jadłam Melby?
    wygląda baaardzo atrakcyjnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny, owocowy :)) I jak pięknie kolorowy

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarze :) Uwielbiam lato, bo za sprawą paru owoców,zwykły deser czy placek można zmienić w cudo!Pozdrawiam wszystkich gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój przepis na melbę jest ciut inny, ale uwielbiam każdą, za to, że jest bez żelatyny;-) W "wypasionej" wersji kremówkę dodajesz już ubitą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ubijam smietany wczesniej.Dodaje ja razem z Mascarpone i ubijam do czasu az wszystko bedzie ubite na sztywno.Pozdrawiam

      Usuń
    2. Ok, dziękuję za odpowiedź:D
      Teraz pozostaje mi już tylko wypróbować przepis;-)
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...