wtorek, 10 lipca 2012

Ciasto czekoladowe z Guinness

Jeśli ktoś lubi ciężkie i mokre ciasta czekoladowe,to jest właśnie propozycja dla niego.
My lubimy i to bardzo :)
przepis z The Hummingbird Bakery

250 ml. piwa Guinness
250 g. masła
400 g. cukru(piwo jest bardzo gorzkie więc cukru musi być więcej)
80 g. kakao
2 jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego
150 ml. maślanki
280 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

W dużym rondlu podgrzewamy piwo z masłem.
Gdy masło rozpuści się zdejmujemy garnek z ognia,
dodajemy cukier i kakao.
Mieszamy aż wszystko się rozpuści.
Dodajemy wanilię,maślankę i roztrzepane jajka.
Wszystko dokładnie mieszając mikserem.
Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą.
Mieszamy porządnie aż składniki się połączą.
Okrągłą formę 24 cm.Wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy 45 minut w 160 stopniach.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty.


500 g. sera Mascarpone
300 ml. śmietany kremówki
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki ubijamy mikserem aż powstanie gęsta masa.
Ostygnięte ciasto smarujemy masą.
Chłodzimy minimum 2 godziny.

2 komentarze:

  1. Wygląda genialnie! przepis zapisany do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. a znam takiego, który z chęcią by spróbował - nie kawałek, a całe na raz ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...