wtorek, 1 lutego 2011
Bakewell Tart Traybake
Przepyszne,delikatne ciasto,które ze względu na kruchość upiekłam w foremce jednorazowej.
Bardzo kruchy spód i delikatne ciasto sponge na wierzchu,spaja słodki dżem.
Szybkie w przygotowaniu i nie drogie ciasto,doskonałe na każdą okoliczność.
Przepis z mojego ostatniego nabytku "100 cakes and bakes" Mary Berry :)
ciasto kruche
175 g. mąki
85 g. twardego masła
3 łyżki zimnej wody
4 łyżki dżemu
Mąkę i masło mieszamy za pomocą palców do czasu aż mąka będzie podobna do bułki tartej.Do mąki dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto.Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką jednorazową blaszkę 30x23cm.wykładamy rozwałkowane ciasto.Na cieście rozprowadzamy dżem.
ciasto sponge
115 g. miękkiego masła
115 g. cukru pudru
2 duże jajka
175 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
płatki migdałowe
Wszystkie składniki mieszamy po kolei aż powstanie gładka i lśniąca masa.Masę wykładamy na dżem i wyrównujemy wierzch łyżką.Posypujemy obficie płatkami migdałowymi.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.Zostawiamy w foremce do całkowitego wystygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam kruche ciasta
OdpowiedzUsuńBardzo fajna tarta! :))
OdpowiedzUsuńPrzepysznie!
OdpowiedzUsuńtak mi mów... delikatnie i słodko.
OdpowiedzUsuńten wierzch prezentuje się przepysznie!
OdpowiedzUsuń