środa, 26 stycznia 2011
Ciasto cytrynowe
Muszę nieskromnie przyznać że jest to najlepsze cytrynowe ciasto jakie do tej pory upiekłam :))
Czytając przepis nie nastawiałam się na coś tak bardzo ...zaskakującego.
Samo ciasto nie jest niespodzianką,ale gdy dołożymy do niego chrupiący,ekstremalnie kwaskowy wierzch...kubki smakowe wariują!;))
225 g. miękkiego masła
225 g. cukru
275 g. mąki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
otarta skórka z 2 cytryn
Masło ucieramy z cukrem aż uzyskamy białą masę.Dodajemy po jednym jajku ,dobrze mieszając za każdym razem.Przesiewamy mąkę z proszkiem i dodajemy do masy.Dolewamy mleko i skórkę cytrynową.Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą,wylewamy masę na blaszkę 23x30cm.Pieczemy w 160 stopniach przez około 35 minut.
175 g. cukru kryształu
sok wyciśnięty z 2 cytryn
Cukier mieszamy z sokiem cytrynowym.Mieszanką polewamy CIEPŁE ciasto.Ciasto musi być ciepłe żeby sok cytrynowy przedostał się do środka ciasta,a cukier pozostał na wierzchu tworząc chrupiący wierzch.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Znam to ciasto, jest pyszne:) Mama robiła je, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką:)Teraz piekę je dla swoich dzieci.
OdpowiedzUsuńmocno cytrynowe... takie mi pasuje:) apetyczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńcytrynowe wypieki niezmiennie należą do moich ulubionych, więc tym bardziej jestem zachwycona tym Twoim ciastem :)
OdpowiedzUsuńLubię cytrynowe ciasta. Ciekawa jest ta skorupka na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńapetytu narobiłaś
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, na pewno wkrótce spróbuje:)
OdpowiedzUsuńMoja siostrczyka uwielbia "cytrynka". Twoje wydaje się naprawdę smaczne i wilgotne w środku.. Ja średnio lubię, ale czasem piekę, żeby sprawić jej przyjemność. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiekę bardzo podobne ciasto, jest rewelacyjne! No i narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńTak ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne.Jest tak smaczne że już go nie ma,a z pieca wyjęłam go w południe :))
OdpowiedzUsuńNigdy go nie piekłam - ale po Twojej rekomendacji i wszystkich osób chyba nie sposób mu się opierać dłużej :-)
OdpowiedzUsuńcytrusy...istnie wakacyjne smaki!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglada! Takie cytrynowe ciacha są pyyyszne!:)
OdpowiedzUsuńszczególnie zaintrygował mnie ekstremalny wierzch... chętnie spróbowałabym do kawki :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto. Jest wyśmienite - tak jak pisałaś: kubki smakowa wariują. Nawet pisząc ten komentarz mam ślinotok. :) Następnym razem (bo na pewno będzie następny raz) dam do polewy sok z trzech cytryn - będzie jeszcze bardziej kwaśne.
OdpowiedzUsuńMoje wlasnie w piekarniku, wklad pracy prawie zaden, podstawowe skladniki zawsze w domu, wiec ciasto nadaje sie idealnie gdy wpadaja niezapowiedziani goscie :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ze bedzie pycha bo na takie wyglada :D
Pozdrawiam i dziekuje za przepis, kolejny do mojego zbioru cukiernika amatora :P
Ciasto pychotka.pierwszy raz robiłam i jest jakby luksusowe.przepis idealny i prosty.
OdpowiedzUsuńMmm.. To musi być pyszne :))
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda na dużo wyższe niż moje.Wydaje mi się ze opadło,ktoś wie dlaczego tak się stało?
OdpowiedzUsuńPycha! Pomysł z cukrową skórką the best!
OdpowiedzUsuńJakiej wysokości jest Twoje ciasto? Bo mi wyszło jakieś niskie, ale nie ma zakalca.
OdpowiedzUsuńCiasto nie jest wysokie.Jesli chcesz wysokie to musisz podwoic skladniki,albo zrobic w mniejszej blaszce.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo. Ciasto jest przepyszne! :)
UsuńCiasto wyszło super! Zrobiłam w okrągłej blaszce (tortownicy) i mam to w formie babki :) rodzinka czeka na konsumpcje
OdpowiedzUsuńCzy mozna wsyztsko wymieszac w mikserze?
OdpowiedzUsuńCzy można wszystko wymieszać w mikserze?
OdpowiedzUsuń