sobota, 8 stycznia 2011
Ciasto z jabłkami i karmelem
Dziś domownicy męczyli mnie żebym zrobiła szarlotkę.Ale gdy wspomniałam ze nie mam w domu mąki i pasowało by iść po nią do sklepu,jakoś nikt już nie krzyczał o ciasto;)
Zaczęłam improwizować z tego co miałam...i wyszedł biszkopt na proszku budyniowym :)
Ciasto ma smak szarlotki ale nią nie jest.Jednak wszystkim bardzo smakowało:))
składniki
4 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek)
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę.Do ubitych białek dodajemy żółtka,cukier i dokładnie mieszamy.Dodajemy proszek budyniowy,mąkę,i proszek do pieczenia.Mieszamy wszystko aż składniki się połączą.Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
2 galaretki morelowe
2 kg jabłek
2łyżki masła
cynamon
Jabłka obieramy i wykrawamy gniazda nasienne.Kroimy w małe kwadraty.Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy jabłka.Dusimy aż jabłka zaczną być miękkie ale nie rozlatujące.Dodajemy cynamon.Galaretki rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i dodajemy do jabłek.Odstawiamy do wystygnięcia.
1 puszka masy karmelowej
250g.sera mascarpone lub sera białego śmietankowego
Masę karmelową mieszamy z serem.Jeżeli używacie polską masę karmelową należy ją przed wymieszaniem podgrzać aby skrystalizowany cukier rozpuścił się.
Na wystudzony biszkopt wylewamy tężejące jabłka i wkładamy do lodówki aby jabłka się ścięły.Na jabłka wykładamy masę karmelowo-serową.Chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Smacznie i pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńfajnie sobie to wymyśliłaś :) super wyszło!
OdpowiedzUsuńPomysłowa z Ciebie dziewczyna.
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie. A ten karmel... Pychotka :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Bardzo fajny pomysł! Zdecydowanie potrzeba jest najlepszą matką wynalazców. ;)
OdpowiedzUsuńOo,ciekawi mnie ten budyń w przepisie :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto!
Pomysłowo i pysznie i to najważniejsze!:)
OdpowiedzUsuńo rety, ale rozpustne ciacho ;]
OdpowiedzUsuńcudne karmelowo jabłkowe połaczenie!
OdpowiedzUsuń