czwartek, 20 stycznia 2011
Rolada kokosowa z musem owocowym
Małe co nie co dla zapracowanych i zabieganych Mam.Rolada to idealny szybki i nie drogi podwieczorek lub deser,który możecie zafundować sobie i swoim bliskim.
...kurczę opis wyszedł jak bym reklamowała wakacje na Teneryfie ;) No cóż może gdy spróbujecie ciasta to poczujecie jakbyście tam byli?:))
inspiracja z książki "chocolate&baking"
3 jajka
75 g. cukru pudru
50 g. maki
30 g. wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą,białą masę.Przesiać mąkę z proszkiem i dodać do jajek.Wymieszać za pomocą łyżki.Dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.Formę 23x30 cm.wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
300 g. owoców (u mnie truskawki)
2 łyżki gorącej wody
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Owoce umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem.Dusimy na małym ogniu do czasu aż owoce zaczną się rozpadać.Miksujemy niezbyt dokładnie za pomocą blendera.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z purre owocowym.Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto wyciągamy z pieca i przekładamy na papier podsypany cukrem pudrem.Na jeszcze gorące wylewamy zmiksowane owoce.Zwijamy,zaczynając od krótszego boku formując roladę.
200 g. czekolady
60 g. masła
2 łyżki golden syrup
Masło rozpuścić w rondelku z golden syrup dodać połamaną czekoladę i mieszać do czasu aż wszystko się rozpuści.Wystudzić i polać roladę.Gotowe ciasto chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda przepysznie z tym owocowym musem!
OdpowiedzUsuńA ja nigdy jeszcze nie robiłam rolady! Muszę wypróbować :) A ta - taka prosta i smakowita wygląda wyjątkowo apetycznie...
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie robiłam rolady., A jaka fajna ta kokosowa,mniam:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńjeszcze rolady nie robiłam - boję się xd
OdpowiedzUsuńale ta Twoja..och, rozkoszna!
bardzo ładna rolada. nadzienie musi być przesmaczne
OdpowiedzUsuń