środa, 12 stycznia 2011
Babka kokosowa z nutą cytrusową
Kupiłam nową formę do babki i chciałam ją wypróbować.Wygrzebałam ze starych zapisków,kawałek gazety z przepisem na kokosową babkę.Po przeczytaniu składników od razu poczułam jej zapach i smak :)Babka jest maślana z nutą pomarańczy i kokosu.Idealna na popołudniową herbatkę.
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g. masła
1 szkl. cukru
2 łyżeczki olejku waniliowego
4 jajka
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
100 g. wiórek kokosowych
Masło ucieramy z cukrem do białości.Wbijamy po jednym jajku za każdym razem porządnie ucierając.Dodajemy olejek waniliowy.Przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia-ucieramy mikserem cały czas.Gdy masa będzie gładka wlewamy sok z cytrusów,otarte skórki i kokos.Dokładnie mieszamy.Ciasto przekładamy do formy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ładniutka babeczka kokosowa!:)
OdpowiedzUsuńDla mnie świetna! I ta polewa.Mniammmm
OdpowiedzUsuńU mnie forma na babkę ciągle czeka na jakiś przepis.
OdpowiedzUsuńMoże właśnie na ten? ;)
Zapowiada się fantastycznie! Zapiszę sobie przepis! Pozdrawiam Cię:)
OdpowiedzUsuńpyszności !
OdpowiedzUsuńcytrynowe babki są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńcytrusowy posmak idealnie pasuje do babek. ślicznie się upiekła
OdpowiedzUsuń