poniedziałek, 14 lutego 2011
Sernik migdałowo-miodowy na maślance
Mieszka ze mną jeden taki...sernikowy potwór.Gdy na jego pytanie"a jestem grzeczny?"pada twierdząca odpowiedź,mówi "to zrób mi sernika".I tak co jakiś czas Mały Sernikowy Potworek dostaje nagrodę za to że jest grzeczny;))
przepis z tej książki
100 g. cukru
500 g. sera białego śmietankowego
5 jajek (oddzielone białka od żółtek)
4 łyżki miodu+1 łyżka do polania sernika
100 g. mielonych migdałów
50 g. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml. maślanki
płatki migdałowe
W dużej misce wymieszać ser,żółtka,cukier,mielone migdały,obie mąki i maślankę.Gdy wszystkie składniki zostaną połączone,ubić w osobnej misce białka i połączyć z masą serową.Tortownicę 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową.Posypać płatkami migdałowymi.Piec w 160 stopniach przez około 1i1/4 godziny.Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki.Zostawić sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia.Zimny sernik polać podgrzanym miodem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo mi się podoba ten sernik i zdaje się że długo nie poczeka w kolejce do upieczenia. A Twój "Sernikowy Potworek" znajduje u mnie pełne zrozumienie!
OdpowiedzUsuńSamanta
Ah, te serniki. No wprost nie da rady sobie odmówić.
OdpowiedzUsuńMigdały i miód - raz pokochałam to połączenie i od tej pory zjadłabym wszystko co zawiera te dwa składniki. Jestem więc pewna, że taki sernik przypadłby mi do gustu!
OdpowiedzUsuńJa tez bylam grzeczna! Dostane kawalek? :P
OdpowiedzUsuńmigdały z miodem w serniku.
OdpowiedzUsuńrety, moge kawałeczek tego ponętnego wypieku?
po prostu cudny. też należę do sernikowych potworów. ten wypiek musi u mnie zagościć przynajmniej raz w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńGrzeczne kobitki serdecznie zapraszam na kawałek sernika.Kawka wliczona w serwis;))Dziękuję za miłe komentarze.Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńserniczek... pychotka:)
OdpowiedzUsuńsernika na maślance? zapowiada się niezwykle delikatnie i kremowo :)
OdpowiedzUsuń