środa, 18 stycznia 2012

Szybkie ciasto z owocami

 
Niedrogie i szybkie w wykonaniu.W zależności od pory roku,
można użyć owoców sezonowych lub mrożonych.


350 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g. cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego lub migdałowego
sok z 1/2 cytryny
225 g. roztopionego masła
500 g. owoców (mrożone musimy wcześniej rozmrozić 
                            i odsączyć z nadmiaru soku)
cukier puder do posypania ciasta


W misce mieszamy mąkę,cukier i proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z 
olejkiem waniliowym i sokiem z cytryny.
Do mąki dodajemy jajka i roztopione masło,dokładnie ucierając.
Gdy utrzemy wszystko na jednolitą masę,
przelewamy ciasto do formy 30x20.
Na wierzch ciasta układamy owoce.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...