Niedrogie i szybkie w wykonaniu.W zależności od pory roku,
można użyć owoców sezonowych lub mrożonych.
350 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g. cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego lub migdałowego
sok z 1/2 cytryny
225 g. roztopionego masła
500 g. owoców (mrożone musimy wcześniej rozmrozić
i odsączyć z nadmiaru soku)
cukier puder do posypania ciasta
W misce mieszamy mąkę,cukier i proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka z
olejkiem waniliowym i sokiem z cytryny.
Do mąki dodajemy jajka i roztopione masło,dokładnie ucierając.
Gdy utrzemy wszystko na jednolitą masę,
przelewamy ciasto do formy 30x20.
Na wierzch ciasta układamy owoce.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
bardzo lubię takie ciasta...;)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta zawsze się sprawdzają!nie dość że tanie to jeszcze pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo fajne szybkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńpycha, uwielbiam ciasto z owocami :)
OdpowiedzUsuń