niedziela, 22 stycznia 2012

Ciasto orzechowo-migdałowe

Kiedy przeglądałam blogi,natrafiłam u Komarki na tort,
który moim zdaniem tortem nie jest.
Składa się z dwóch warstw ciasta,orzechowej i migdałowej.
Jest wilgotne i intensywne w smaku.


ciasto orzechowe

10 żółtek
200 g cukru pudru
250 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych(wymieszałam)
1 łyżeczka olejku  waniliowy

Żółtka utrzeć do białości z cukrem i olejkiem waniliowym.
Dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
Tortownice 24 cm. wysmarować masłem i wylać ciasto.


ciasto migdałowe

10 białek
250 g. mielonych migdałów
150 g. cukru pudru
3 łyżki mielonych biszkoptów lub bułki tartej
2 łyżki soku z cytryny

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę.
Dodać sok z cytryny,migdały i biszkopty.
Delikatnie wymieszać łyżką i wylać na ciasto orzechowe.
Piec w 180 stopniach przez godzinę.(sprawdzić patyczkiem)

Wystudzone ciasto smarujemy dżemem morelowym i polewamy polewą.

3 komentarze:

  1. idealne połączenia smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie :) będę tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że spodobał Ci się blog:)serdecznie zapraszam ponownie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...