który moim zdaniem tortem nie jest.
Składa się z dwóch warstw ciasta,orzechowej i migdałowej.
Jest wilgotne i intensywne w smaku.
ciasto orzechowe
10 żółtek
200 g cukru pudru
250 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych(wymieszałam)
1 łyżeczka olejku waniliowy
Żółtka utrzeć do białości z cukrem i olejkiem waniliowym.
Dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
Tortownice 24 cm. wysmarować masłem i wylać ciasto.
ciasto migdałowe
10 białek
250 g. mielonych migdałów
150 g. cukru pudru
3 łyżki mielonych biszkoptów lub bułki tartej
2 łyżki soku z cytryny
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę.
Dodać sok z cytryny,migdały i biszkopty.
Delikatnie wymieszać łyżką i wylać na ciasto orzechowe.
Piec w 180 stopniach przez godzinę.(sprawdzić patyczkiem)
Wystudzone ciasto smarujemy dżemem morelowym i polewamy polewą.
idealne połączenia smaków:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) będę tu zaglądać :)
OdpowiedzUsuńcieszę się że spodobał Ci się blog:)serdecznie zapraszam ponownie:)
Usuń