Jeden z lepszych serników na blogu.
Typowy polski sernik,mocno zwarty,
nie za bardzo suchy.
Smak kokosu doskonale współgra z białą czekoladą,
tworząc doskonały duet.
1,25 kg. sera białego mielonego
100 g. cukru
250 ml. śmietany kremówki
200 g. białej czekolady
100 g. wiórek kokosowych
5 jajek
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śmietanę podgrzewamy w rondelku i w ciepłej rozpuszczamy biała czekoladę.
Do wymieszania składników użyłam blendera,
by sernik miał jak najmniej grudek i wiórki kokosowe były
jak najmniej wyczuwalne.
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz rozpuszczonej czekolady.
Za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładką masę.
Gdy masa będzie w miarę zmiksowana dodajemy czekoladę ze śmietaną.
Ponownie miksujemy dopóki masa sernikowa nie zacznie tężeć.
(masa powinna mieć konsystencje średnio ubitej kremówki)
Masę sernikową przelewamy do tortownicy 24 cm.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę
(jeśli wierzch będzie szybko brązowiał przykryjcie górę folią aluminiową).
50 ml. śmietany kremówki podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 150 g. białej czekolady
Wystudzony sernik polewamy polewą z białej czekolady.
fiu fiu!
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuńkokos i biała czekolada...
OdpowiedzUsuńnooo... grzeszne połączenie ;]
oszalałam. I już nawet wiem dla kogo go zrobię ;>
OdpowiedzUsuń