sobota, 11 lutego 2012
Ciasto czekoladowe z masą czekoladowo-maślaną
Ekstremalnie czekoladowe ciasto z masą
czekoladowo-maślaną z dodatkiem sera mascarpone.
275 g. mąki
3 łyżki kakao
225 g. brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki golden syrup
3 duże jajka
225 ml. oleju
225.ml mleka
W dużej misce mieszamy suche składniki.
Po kolei dodajemy golden syrup,jajka,olej i mleko.
Dokładnie ubijamy mikserem.
Tortownicę 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy masę do formy i pieczemy w 180 stopniach
przez około 1 godzinę.
Sprawdzamy patyczkiem.Jeśli patyczek po wbiciu w środek
ciasta będzie suchy,ciasto jest gotowe.
Wystudzone ciasto przekrawamy w poprzek na dwa blaty.
450 g. mlecznej czekolady lub gorzkiej jak kto woli
200 g. masła
250 g. sera mascarpone
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy połamaną czekoladę.
Mieszamy do czasu aż czekolada się rozpuści(nie gotujemy).
Przestudzoną czekoladę ubijamy z mascarpone.
Przekładamy blaty ciasta masą,pozostawiając około 1/3 masy
na pokrycie wierzchu i boków ciasta.
Chłodzimy w lodówce przez około 4 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmm ciasto czekoladowe to najlepsze, co może być:))
OdpowiedzUsuń