czwartek, 22 grudnia 2011

Welsh Cakes - Ciastka z patelni

Kruche angielskie ciastka podawane do herbaty.
Do ich przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ,wystarczy dobra teflonowa patelnia.
Można wzbogacić ciasto bakaliami,lub po upieczeniu przekroić i podawać z dżemem lub konfiturą.


350 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g. masła
115 g. cukru
1 duże jajko
2 łyżki mleka
opcjonalnie do ciasta można dodać bakalie,przyprawę piernikową,skórkę z cytrusów.



W misce mieszamy suche składniki.Dodajemy masło i rękami robimy kruszonkę.
Jajka mieszamy z mlekiem i dodajemy do kruszonki.Szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Podsypując mąką,rozwałkowujemy placek o grubości
około 0,5 cm.
Wycinamy ciastka foremką o szerokości 7,5 cm.
Patelnie rozgrzewamy,zmniejszamy ogień i układamy ciastka.
Ciastka nie rosną na boki tylko do góry więc można je troszeczkę ścisnąć na patelni.
Pieczemy na małym ogniu z obu stron do zbrązowienia.
Gdy przyciśniecie wierzch ciastka boki powinny być zwarte.
Gotowe ciastka studzimy na kratce.
Z podanych składników wychodzi około 30 ciastek.

9 komentarzy:

  1. Od dawna chciałam zrobić coś podobnego, fajna sprawa, że można zrobić ciastka na patelni:) Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglądają, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie trzeba czekać aż wszystkie ciastka się upieką, mozna posmakować już po paru minutach...fajna sprawa!!! Na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie, a do tego oszczędzamy czas na pieczeniu! :)

    Pozdrawiam i zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. już od dawna ciekawią mnie te ciastka... z wyglądu przypominają trochę racuszki ;) muszę się kiedyś zmobilizować i osobiście je wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna sprawa. W dodatku nieźle sprawdzają się w roli śniadaniowej. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobre na śniadanie i do popołudniowej herbaty...fajna sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam te ciasteczka z połowy porcji na próbę. Bardzo dobre były i następnym razem zrobię ich zdecydowanie więcej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam tez bardzo smakowały i teraz goszczą u nas prawie co tydzień ;)Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...