Nie ma to jak porządne ciasto z orzechami.
6 jajek
150 g. cukru
200 g. mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g. roztopionego masła
100 g. roztopionej czekolady
170 g. posiekanych orzechów włoskich
1/2 słoiczka dżemu morelowego
Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie gęsta piana
(około 10 minut).
Do ubitych jajek przesiewamy
mąkę,kakao i proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszamy łyżka aż składniki się połączą.
Dodajemy rozpuszczone masło,czekoladę i posiekane orzechy.
Mieszamy ponownie delikatnie i gdy składniki się połączą,
wylewamy ciasto na prostokątna formę 30x20.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35-45 minut.
Przestudzone ciasto przekrawamy w poprzek.
Na spodnim blacie rozsmarowujemy dżem i przykrywamy drugim blatem.
100 g. czekolady
50 g. masła
Masło razem z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Powstałą masą smarujemy wierzch ciasta.
Dekorujemy orzechami.
bardzo słodko wygląda:)
OdpowiedzUsuńmój luby ma uczulenie na orzechy ale z chęcią upiekę, nie będzie podjadał:)
OdpowiedzUsuń