środa, 21 września 2011

Jam Roly Poly


Przepis na ten angielski deser pochodzi z 1861 i jest dzielem Mrs. Beeton.W 1902 do przepisu zostal dolaczony proszek do pieczenia i w takiej wlasnie wersji prezentuje go Wam.Rolada jest bardzo krucha i rozplywa sie w ustach.Deser tworzy niesamowite kompozycje z roznego rodzaju owocowymi sosami i waniliowym custard.


350 g. przesianej maki
1/2 lyzeczki soli
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
150 g. smalcu lub tluszczu gesiego
70 g. roztopionego masla
100 ml.mleka(zluzylam 50ml.)
100 g. dzemu truskawkowego 
1 roztrzepane jajko
cukier do posypania


Do duzej miski przesiac make,dodac proszek do pieczenia,smalec,maslo i sol.Zaczac wyrabiac ciasto,a w trakcie dolac tyle mleka aby ciasto bylo sprerzyste i odchodzilo od reki.Wyrobione ciasto odstawiamy do lodowki na 20 minut.Po tym czasie walkujemy na kwadrat 30x40 i grubosc okolo 5 milimetrow.Dzem podgrzewamy aby byl cieply i rozsmarowujemy na ciescie,zostawiajac po 2 cm z kazdej strony bez dzemu.Zwijamy luzno zaczynajac od krotszego brzegu.Zlepiamy dokladnie konce rolady.Przekladamy na blaszke i smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut.Patyczek wlorzony w ciasto ma byc czysty i goracy.Rolada podczas pieczenia moze gora pekac,taki jej urok:)Podajemy pokrojana w plastry i polana sosami.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...