środa, 8 czerwca 2011

Rolada biszkoptowa z jabłkami na Cydrze i sosem toffi


Bardzo szybka i prosta rolada.Cydr to wyrób typowo angielski...a mianowicie jest to niskoprocentowe,lekko musujące wino z jabłek lub gruszek.Szczerze mówiąc nie różni się prawie od niektórym znanego polskiego "wina marki wino" lub jak kto woli "mamrota" :)Muszę jednak przypisać temu właśnie trunkowi zasługę za wyjątkowość całego wypieku!Jabłka duszone w Cydrze są nie banalne i wyjątkowe.Dodatkową zaletą jest podanie ciasta z sosem toffi który nadaje całości karmelowego posmaku.


3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem,dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.wylewamy na blaszkę 30x20cm.Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.

4 duże jabłka
5 łyżek cukru
100 g. masła
garść rodzynek
250 ml. Cydru

Jabłka obrać i pokroić w nie wielką kostkę.W rondlu roztopić masło i wrzucić jabłka rodzynki i cukier.Gdy cukier się rozpuści wlać Cydr i dusić aż jabłka będą miękkie a płyn się zredukuje.
Gorący biszkopt wyciągnąć z formy i za pomocą czystej wilgotnej ściereczki zwinąć go w rulon.Delikatnie rozwinąć placek i ułożyć na nim jabłka.Zwinąć ponownie ciasto i przełożyć na folię spożywczą i ciasno zawinąć końce folii.Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.

180ml golden syrup lub miodu
100 g masła
100g cukru
120 ml. śmietany kremówki

Wszystkie składniki na sos wkładamy do garnka i gotujemy przez 5 min.aż sos lekko zgęstnieje.Schłodzoną roladę kroimy i podajemy polaną sosem toffi

3 komentarze:

  1. och, tak mi mów...
    co za rozkoszna rolada.
    z toffi. na cydrze.
    o raju!

    OdpowiedzUsuń
  2. to jedna z moich najulubieńszych rolad!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, pamiętam taką roladę...ktoś u mnie w rodzinie ją robił. Pamiętam, jak bardzo mi smakowała, a ta wersja - mmm, musi być cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...