Idealne połączenie dla fanów sernika i rabarbaru :)
200 g. płatków kukurydzianych
75 g. rozpuszczonego masła
Płatki kruszymy i mieszamy z masłem.Wykładamy na dno 24 cm. tortownicy i chłodzimy w lodówce.
1 kg. sera białego na sernik
250 ml. śmietany kremówki
1 budyń waniliowy
4 jajka
100 g. cukru
2 łyżeczki olejku waniliowego
200 g. masy kajmakowej (tz. krówki)
Wszystkie składniki oprócz masy korówkowej umieszczamy w misce i mieszamy porządnie mikserem.Powstałą masę dzielimy na pół.Do jednej połowy dodajemy całą masę kajmakową i dokładnie mieszamy.Masę serową z krówką wylewamy na przygotowany wcześniej spód,po czym wykładamy na wierzch masę serową waniliową.Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.
250 g. pokrojonego rabarbaru
75 g. cukru
200 ml. wody
2 łyżeczki żelatyny
W rondelku umieszczamy rabarbar,cukier,i wodę.Dusimy do czasu aż rabarbar zmięknie.Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml. wrzątku i dodajemy do rabarbaru.Odstawiamy do wystygnięcia.
Na wystudzony sernik nakładamy rabarbar i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka się ścięła.Jeżeli nie lubicie rabarbaru możecie go zastąpić innymi owocami.
z tą galaretką musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis...a ciasto wygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńCudo, cudo ;-)
OdpowiedzUsuńOjjj, coś pysznego, wspaniałego!!!
OdpowiedzUsuńz taka galeretka to musi smakowac super:)
OdpowiedzUsuńmmm...
OdpowiedzUsuńale rozpieszczasz dziasiaj... e, jak zawsze zresztą!
Dzięki za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńCzyli dla mnie również!
OdpowiedzUsuńPiękne!!
:)