czwartek, 28 lutego 2013
Ciasto ucierane przekładane masą z Ricotty i Mascarpone
Pachnące wanilią ciasto,przełożone dżemem wiśniowym i masą z sera Ricotty i Mascarpone.
4 jajka
200 g. cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
150 ml. oleju
200 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy białka ,dodajemy cukier i wanilię.
Cały czas obijając dodajemy żółtka i olej.
W dwóch porcjach wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gdy masa będzie gładka wylewamy ciasto do formy (mała prostokątna).
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
250 g. sera Mascarpone
250 g. sera Ricotta
100 ml. śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki ubijamy w misce aż masa będzie gęsta.
słoik dżemu wiśniowego
250 g. borówek amerykańskich
Przestudzone ciasto przecinamy w poprzek na dwa blaty.
Oba blaty smarujemy dżemem wiśniowym.
Na blat ciasta który jest spodem naszego placka
wykładamy masę serową,na którą wysypujemy borówki.
Całość przykrywamy drugim blatem i posypujemy cukrem pudrem.
chłodzimy w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pycha musi być to ciasto, chętnie zjadłabym choć kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę mascarpone zastąpić serkiem typu Philadelphia?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
Ser Philadelphia jest lekko slony i masa nie bedzie tak kremowa jak z mascarpone.Osobiscie nie uzywam Philadelphi do ciast.Jak dla mnie jest to ser typowo kanapkowy.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuń