wtorek, 22 stycznia 2013
Szarlotka z bezą kokosową
300 g. mąki
150 g. masła
3 żółtka
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mielone migdały
W misce wymieszać sypkie składniki(oprócz migdałów).
Dodać żółtka i masło.
Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek.
Wyłożyć nim dno i boki 26 cm. tortownicy.
Przygotowany spód wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
2 kg. jabłek
100 g. cukru
100 g. masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
W szerokim rondlu rozpuszczamy masło.
Obrane i wydrążone jabłka kroimy w kostkę,
wrzucamy do rondla z masłem.
Dodajemy cukier,cukier waniliowy i cynamon.
Dusimy do czasu aż jabłka będą miękkie.
3 białka
100 g. cukru pudru
100 g. wiórek kokosowych.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy cukier i ubijamy dalej aż białka
nabiorą szklistego połysku.
Dosypujemy kokos i delikatnie mieszamy.
Na podpieczony spód wysypujemy równomiernie mielone migdały.
Uduszone jabłka wykładamy na spód z kruchego ciasta.
Na jabłka wylewamy pianę z białek i równomiernie
rozprowadzamy po całym cieście.
Wkładamy ponownie do pieca na 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz