kwaśne owoce,a wszystko przykryte słodką bezą...Chwila w raju!
150 g.mąki
50 g. mielonych migdałów
1 łyżka cukru
100 g. masła
1 jajko
Mąkę,migdały i cukier mieszamy w misce.
Dodajemy schłodzone masło i jajko.
Palcami mieszamy wszystkie składniki aż uzyskamy teksturę kruszonki.
Szybko zagniatamy ciasto,zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
200 ml. mleka
300 ml. śmietany kremówki
5 żółtek
1 jajko
120 g. cukru
2 łyżeczki olejku waniliowego
około 500 g.świeżych owoców
Zagotować mleko i śmietanę.
W dużym rondelku wymieszać żółtka,jajko,
cukier i wanilię.
Mieszając cały czas,wlewamy po woli do masy jajecznej zagotowane mleko.
Stawiamy rondelek na małym ogniu.
Cały czas mieszając delikatnie podgrzewamy masę
do czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć.
Musimy uważać żeby nie zagotować masy bo się zrobi jajecznica!!!
Zgęstniały krem przecedzamy przez sitko.
Ciasto wyciągamy z lodówki wałkujemy.
Ciastem wykładamy formę do tarty lub tortownicę 26cm.
Wkładamy do pieca na 15 minut w 200 stopniach.
Na podpieczony spód wylewamy przygotowany krem.
Pieczemy w 150 stopniach przez 1 godzinę.
Upieczoną tartę wyciągamy z pieca i układamy na wierzchu owoce.
5 białek
4 łyżki cukru pudru
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę.
Dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż białka nabiorą szklistego wyglądu.
Ubitą pianę wykładamy na wierzch tarty.
Za pomocą palnika cukierniczego,opiekamy bezę z wierzchu,
aż nabierze złocistego odcienia.
(Można też użyć piekarnika,który włączamy na funkcje grill.
Podpiekamy do czasu aż białka zaczną się złocić.!)
Aż chciałoby się kawałeczek porwać, tak do herbatki. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńpiękna owocowa tarta
OdpowiedzUsuń