Ciasto z dodatkiem startej surowej marchwi i masą z sera białego.
Bardzo wilgotne i dość mocno zwarte.
Mój mąż jest nim zachwycony.
Przepis z Womans weekly Magazine
350 g. mąki
2 łyżeczki cynamonu
350 g. brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku o pieczenia
300 ml. oleju
6 jajek
500 g. marchwi startej na drobnych oczkach tarki
W misce wymieszać mąkę,cukier,cynamon i proszek do pieczenia.
Dodać jajka i olej - dokładnie wymieszać.Łyżką wmieszać startą marchewkę.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem po 40 min. pieczenia)
Wystudzone ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty.
500 g. sera białego mielonego
300 ml. śmietany kremówki
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ubić na sztywno i przełożyć masą blaty i wierzch ciasta.
Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast - wilgotne, a do tego pachnie jak... piernik :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne marchewkowe ciasto...pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie zrobić takie ciasto, Twoje pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ białym serkiem a nie mascarpone- muszę wypróbować. A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś czekoladowe ciasto z marchewką.Było bardzo dobre ,ale czarnej marchwi jeszcze nie próbowałam.:)
OdpowiedzUsuń