piątek, 23 marca 2012

Ciasto marchewkowe

Ciasto z dodatkiem startej surowej marchwi i masą z sera białego.
Bardzo wilgotne i dość mocno zwarte.
Mój mąż jest nim zachwycony.
Przepis z Womans weekly Magazine

350 g. mąki
2 łyżeczki cynamonu
350 g. brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku o pieczenia
300 ml. oleju
6 jajek
500 g. marchwi startej na drobnych oczkach tarki


W misce wymieszać mąkę,cukier,cynamon i proszek do pieczenia.
Dodać jajka i olej - dokładnie wymieszać.Łyżką wmieszać startą marchewkę.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem po 40 min. pieczenia)
Wystudzone ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty.


500 g. sera białego mielonego
300 ml. śmietany kremówki 
sok z 1/2 cytryny 
2-3 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki ubić na sztywno i przełożyć masą blaty i wierzch ciasta.
Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

6 komentarzy:

  1. chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedno z moich ulubionych ciast - wilgotne, a do tego pachnie jak... piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczne marchewkowe ciasto...pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wreszcie zrobić takie ciasto, Twoje pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z białym serkiem a nie mascarpone- muszę wypróbować. A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam kiedyś czekoladowe ciasto z marchewką.Było bardzo dobre ,ale czarnej marchwi jeszcze nie próbowałam.:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...