poniedziałek, 3 grudnia 2012

Sernik Mandarynkowy

Kremowy i lekki sernik z nutą mandarynki.


250 g. pokruszonych herbatników z czekoladą
100 g. roztopionego masła

Herbatniki mieszamy w misce z roztopionym masłem.
Powstałą masą wylepiamy dno dużej prostokątnej blaszki 33x23.
Wkładamy do lodówki.


500 g. sera białego na sernik
500 g. sera Mascarpone
200 g. cukru
5 jajek
100 ml. śmietany kremówki
skórka otarta i sok z 4 mandarynek
3 łyżki mąki ziemniaczanej


W wysokim naczyniu mieszamy sery z cukrem.
Dodajemy po jednym jajku,cały czas ubijając.
Wlewamy śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
Na koniec dodajemy skórkę i sok z mandarynek.
Całość dokładnie mieszamy na najniższych obrotach.
Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy.
Pieczemy w 160 stopniach przez 1,5 godziny.
Jeśli wierzch zacznie szybko brązowieć
przykryjcie wierzch papierem do pieczenia.


500 ml. śmietany 18%
5 łyżek cukru pudru
skórka starta i sok z 2 mandarynek


Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Masę śmietanową wylewamy na upieczony gorący sernik i pieczemy kolejne 20 minut.

7 komentarzy:

  1. cudny serniczek i na czasie, ależ musiał pachnieć, zapach mandarynek nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak i mi mandarynki i pomarańcze kojażą mi się ze świętami. Sernik śliczny !

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik w wydaniu zimowych, kocham sezon mandarynkowy

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny:) Gratuluję kreatywności:):)
    L'arte del cibo
    http://artedelcibo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. ale musiał być pyszny !! zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam mandarynki, ten sernik jak najbardziej do mnie przemawia!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mandarynki w serniku? Że też jeszcze na to nie wpadłam! Super :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...