czwartek, 22 grudnia 2011

Welsh Cakes - Ciastka z patelni

Kruche angielskie ciastka podawane do herbaty.
Do ich przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ,wystarczy dobra teflonowa patelnia.
Można wzbogacić ciasto bakaliami,lub po upieczeniu przekroić i podawać z dżemem lub konfiturą.


350 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g. masła
115 g. cukru
1 duże jajko
2 łyżki mleka
opcjonalnie do ciasta można dodać bakalie,przyprawę piernikową,skórkę z cytrusów.



W misce mieszamy suche składniki.Dodajemy masło i rękami robimy kruszonkę.
Jajka mieszamy z mlekiem i dodajemy do kruszonki.Szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Podsypując mąką,rozwałkowujemy placek o grubości
około 0,5 cm.
Wycinamy ciastka foremką o szerokości 7,5 cm.
Patelnie rozgrzewamy,zmniejszamy ogień i układamy ciastka.
Ciastka nie rosną na boki tylko do góry więc można je troszeczkę ścisnąć na patelni.
Pieczemy na małym ogniu z obu stron do zbrązowienia.
Gdy przyciśniecie wierzch ciastka boki powinny być zwarte.
Gotowe ciastka studzimy na kratce.
Z podanych składników wychodzi około 30 ciastek.

sobota, 10 grudnia 2011

Sticky Chocolate Brownies


Uzależnienie...to jedyne co mogę powiedzieć na temat tego ciasta!
Jak spróbujesz kawałek nie możesz przestać sięgać po następny.
Ciasto jest mokre,ciężkie i może głupio to zabrzmi...cudownie zakalcowate :)


100 g. masła
175 g. cukru kryształu
75 g. cukru muscovado
125 g. czekolady
1 łyżka golden syrup
2 jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego
100 g. mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnku rozpuścić masło,oba cukry,golden syrup i czekoladę.Wystudzić.
W misce ubić jajka z wanilią,dodać masę czekoladową i dobrze wymieszać.
Do masy przesiać mąkę,kakao i proszek do pieczenia.
Wymieszać dokładnie ciasto i przelać do małej kwadratowej foremki(ok.21cm).
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Wierzch ciasta powinien być podpieczony,boki odstawać od blaszki,
a środek lekko luźny i miękki w dotyku.
Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...